Nye avgifter til fiskeindustrien, denne gangen: Justervesenet.

Pressemelding

Etter at  Fiskeridirektoratet og Mattilsynet innførte begrepet  risikobasert tilsyn for noen år tilbake, er nå også Justervesenet på banen. Der i gården, eller rettere sagt i bakgården til Nærings- og fiskeridepartementet ønsker man nå å gi sine kunder, dvs. fiskeribedriftene langs kysten, større forutsigbarhet i hverdagen.

 

Dette vil  i neste omgang føre til et effektiv tilsyn med stor fleksibilitet. Og i tillegg vil aktørene i større grad bli gjenstand for tilsyn på grunn av høyere risiko. Dette mener i hvert fall Justervesenet i et brev til alle fiskemottak, den 1.februar i år.

 

Forutsigbarhet, fleksibilitet og høyere risiko har sin pris, Justervesenet mener 80.000 kr pr år for mellomstore bedrifter er den rette summen å punge ut med.

 

Men hva mener Justervesen egentlig med dette? Er kjøperne av fisk i dette landet notoriske kriminelle som stjeler fisk, manipulerer vekter og driver med underslag? Nærings- og fiskeridepartementet med sine Direktorater og offentlige enheter tror åpenbart det! Fiskekjøperne  fyller ut sedler, journaler og  rapporter til den store gullmedaljen allerede, alt dette for å bevise sin uskyld til enhver tid.

 

Nå skriver Justervesenet at de også vil være med og eliminere risiko. Men hva slags risiko er det snakk om?  At noen vekter viser noen gram feil i den ene eller andre retningen? At et display er vanskelig å se i mørke? At noen har lagt en hestesko på vektskåla? Hva mener Justervesenet er så samfunnsnyttig og verdifullt at det er verdt å betale en årsavgift på opp til 80.000 kroner pr bedrift pr år? Eventuelle avdekkede avvik vil koste ekstra, selvsagt!

 

Nærings- og fiskeridepartementet innførte denne årsavgiften allerede fra 1.1. 2016. Næringen ble informert om dette 1.2. 2016. Lovlig seint, vil noen si,  Norske Sjømatbedrifters Landsforening mener det er statlig plyndring av lokale bedrifter langs kysten.

 

Det er på sin plass å minne Fiskeriministeren og hans byråkrativeldet om at det er næringen som står for verdiskapning i dette landet. Bedriftenes oppgave er å tjene penger, selvsagt på ærlig vis. Dette skaper vekst og sikrer arbeidsplasser langs kysten.

 

Ytterlige gebyrer og årsavgifter gjør det stikk motsatte.  

 

 

Kontakt fagsjef Hvitfisk Jurgen Meinert for ytterligere kommentarer.


11.02.2016  •  Kategori: Hvitfisk  •  Postet av: NSL  •  Tilbake